Ο αέρας που απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ψησίματος και ειδικά στη σούβλα χοιρινό αλλά και τα σουβλάκια ενδέχεται να έχει θετική επίδραση στην ατμόσφαιρα, όπως διαπιστώνουν ερευνητές που μελετούν την επίδραση του «καμένου λίπους» στην ατμόσφαιρα των αστικών περιοχών.
Συγκεκριμένα, τα λιπαρά οξέα που απελευθερώνονται στον αέρα από την φουκού μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό νεφών με ψυκτική επίδραση στο κλίμα. Έτσι, τα μόρια που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα από το λίπος που «καίγεται» σε φουκού μπορεί να συμβάλουν ακόμα και στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως υποστηρίζει σε νέα του έρευνα το Πανεπιστήμιο του Reading.
Αν και οι ερευνητές, όπως επισημαίνει στο δημοσίευμά του το BBC, απορρίπτουν την γενική ιδέα ότι τα λίπη από σουβλάκια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο γεω-μηχανικής με σκοπό να περιορίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης, η έρευνα έχει σκοπό να βοηθήσει να μειωθούν οι αβεβαιότητες σχετικά με το ρόλο των μαγειρικών λιπών στο κλίμα, «ρίχνοντας» παράλληλα φως στον ρόλο που μπορεί να «παίξουν» μακροπρόθεσμα τα αερολύματα στις θερμοκρασίες.
Την Τσικνοπέμπτη αναμένεται να καταφτάσει στην Κύπρο επιστημονική αντιπροσωπεία απο το Reading ετσι ώστε να κάνει τα απαράιτητα πειράματα
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.