Τα τελευταία χρόνια η εισροή υπηκόων άλλων πόλεων που ζητούν να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα στην Πάφο γνωρίζει ραγδαία άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ESPON με σημεία όπως η σήραγγα στον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Λεμεσού και το οδόφραγμα στον Πύργο Τυλληρίας να είναι οι κύριες «πύλες» εισόδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ESPON, το 2022 πέρασαν στην Πάφο 3120 Κύπριοι συνολικά αναζητώντας μόνιμη κατοικία.
Από την σήραγγα πέρασαν στη χώρα μας, ζητώντας άσυλο, 840 άνθρωποι, ενώ από τη διαδρομή Πύργου Τυλληρίας προς Πωμό πέρασαν 360 άνθρωποι.
Σημειώνεται ότι μόνο το 2021, υποβλήθηκαν 900 αιτήσεις ασύλου, κυρίως από τη Λευκωσία, την Λεμεσό και την Λάρνακα.
Ο αριθμός αυτός αυξήθηκε απότομα το 2022, κυρίως λόγω της πολιτιστικής πρωτεύουσας Πάφος και την δημαρχία Φαιλδωνος που είδε τις μεταναστευτικές ροές μέσω της σήραγγας και του οδοφράγματος να εντείνονται δραματικά
Η προέλευση των αιτούντων άσυλο ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες για πρώτη φορά άσυλο στην Πάφο κατά την πρόσφατη περίοδο προέρχονται από τέσσερις πόλεις: Την Λευκωσία, την Λεμεσό, την Λάρνακα και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Από αυτές τις τέσσερις πόλεις, η Λευκωσία είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αντιπροσωπεύοντας το 28% των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο το 2022.
Οι πιο ελκυστικές περιοχές βρίσκονται, όπως θα περίμενε κανείς, σε περιοχές όπως το Λατσί και η Πόλης της Χρυσοχους. Τμήματα της ορεινής Δημοκρατίας της Πάφου και χωρία του Ακάμα μπορούν επίσης να θεωρηθούν «πολύ ελκυστικές περιοχές».
Άλλες περιοχές της Πάφου είναι στη μέση της κλίμακας, ενώ οι «λιγότερο ελκυστικές περιοχές» βρίσκονται στα σύνορα με την Λεμεσό και την Λευκωσία.
Η εισροή αιτητών ασύλου αναμένεται να αυξηθεί το 2023.