in , ,

Δύο Ευρώ Χρέωση για να Μπεις σε Τράπεζα από τον Ιούλη.

ΚΥΠΡΟΣ – Με μια κίνηση χωρίς προηγούμενο οι κυπριακές τράπεζες ανακοίνωσαν νέα χρέωση προς τους πελάτες . Από τον επόμενο μήνα, οι πελάτες θα πρέπει να πληρώνουν είσοδο 2 ευρώ κάθε φορά που πατούν το πόδι τους μέσα στο εσωτερικό της τράπεζας. Ναι, καλά ακούσατε – ακόμη και το να αναπνέετε τον κλιματιζόμενο αέρα μέσα σε αυτά τα ιερά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έχει κόστος.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας τολμηρής στρατηγικής των τραπεζών για να αποσπάσουν και την τελευταία πακκίρα από τους πελάτες τους. “Συνειδητοποιήσαμε ότι χάναμε μια απίστευτη ροή εσόδων”, εξήγησε εκπρόσωπος μιας από τις κορυφαίες τράπεζες, πασχίζοντας να συγκρατήσει ένα πονηρό χαμόγελο. “Χρεώνουμε για όλα τα υπόλοιπα, οπότε γιατί να μην χρεώνουμε και μόνο την πράξη της εισόδου στις εγκαταστάσεις μας; Είναι ιδιοφυές, πραγματικά”.

Αυτή η νέα χρέωση είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Στην αμείλικτη προσπάθειά τους για κέρδος, οι τράπεζες έχουν ήδη εφαρμόσει τέλη για την κατάθεση χρημάτων στα ταμεία, τη χρήση του ΑΤΜ, τον έλεγχο του υπολοίπου σας, ακόμη και την ανάληψη χρημάτων. Πουλούν και την μάνα τους όταν πρόκειται να βρουν καινοτόμους τρόπους για να αρμέξουν τα σκληρά κερδισμένα μετρητά των πελατών τους.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε μια προσπάθεια να ελαφρύνουν το βάρος των συχνών επισκεπτών, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο να εισαγάγουν ένα συνδρομητικό πρόγραμμα. Με μόλις 9 ευρώ το μήνα, οι πελάτες μπορούν να απολαμβάνουν απεριόριστες επισκέψεις στα αγαπημένα τους τραπεζικά ιδρύματα, ενω θα υπάρξει και η premium χρέωση “skip the queue” ετσι ώστε να περνάτε τους φτωχούς στο ταμείο και να εξυπηρετήστε πρώτος.

Είναι σαν μια συνδρομή στο γυμναστήριο, αλλά χωρίς την άσκηση, το δρώμα, τες μαντηλιές, τα κωλάν ή την ενδορφινική τόνωση.

Η χρονική συγκυρία αυτής της νέας χρέωσης είναι ιδιαίτερα ειρωνική, δεδομένης 10ετούς επετείου μνήμης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013 με το κούρεμα. Πολλοί πολίτες εξακολουθούν να αναρρώνουν από την αναταραχή που προκάλεσε η απερίσκεπτη συμπεριφορά του τραπεζικού τομέα. Ωστόσο, οι τράπεζες φαίνεται να έχουν αναπτύξει μια αξιοσημείωτη ικανότητα να μετατρέπουν ακόμη και τις πιο σκοτεινές στιγμές σε ευκαιρίες για κέρδος-κοινώς είναι εντελώς μουσιαμμάες. 

Οργισμένοι πελάτες έχουν ήδη καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους. Ένας δυσαρεστημένος πελάτης, ο SexyXorkatos, έγραψε στο Twitter: “Δεν μπορώ να πιστέψω ότι με χρεώνουν επειδή απλώς μπήκα σε μια τράπεζα! Τι είναι το επόμενο βήμα; Να πληρώνω για το προνόμιο να χρησιμοποιώ τες πέννες τους! ΕΛΕΟΣ!!! #oiapparon;” 

Εξαλλη η κυρία Μαρούλα, άφησε μια καυστική κριτική στο δημοφιλή γκρουπ στο Facebook “ΠΟΥ ΠΗΓΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕ”, αναφέροντας: “Αυτές οι τράπεζες έχουν χάσει κάθε αίσθηση αξιοπρέπειας. Μας αντιμετωπίζουν σαν κινούμενα ΑΤΜ! Λοιπόν, η πλάκα είναι δική τους γιατί εγώ παίρνω τα χρήματά μου και τα βάζω κάτω από μαουλούτζιη μου(μαξιλάρι)!”.

Το θράσος των τραπεζών προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, με τις ομάδες υπεράσπισης των καταναλωτών να ζητούν τον τερματισμό αυτών των εξωφρενικών χρεώσεων. Ωστόσο, μένει να δούμε αν οι τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους αυτές τις εκκλήσεις ή απλώς θα τις θεωρήσουν ως ευκαιρία για την εισαγωγή περισσότερων χρεώσεων.

Εν κατακλείδι, η εποχή των δωρεάν τραπεζικών υπηρεσιών στην Κύπρο φαίνεται να αποτελεί μακρινή ανάμνηση. Με την εισαγωγή του τέλους εισόδου των 2 ευρώ, οι τράπεζες δεν χαρίζουν κάστανο στην προσπάθειά τους για κέρδος. Καθώς περιηγούμαστε σε αυτόν τον γενναίο νέο κόσμο του οικονομικού παραλογισμού, το μόνο σίγουρο είναι πως οι παλιές καλές εποχές έχουν τελειώσει και πως η Νέα Τάξη Πραγμάτων (ΝΤΠ) έφτασε.

Πηγή: KΥΜΠΕ

Δημήτρης Συλλούρης – Το νέο επιχειρηματικό του βήμα. Στα σκαριά νέο οινοποιείο αξίας €600.000

Βαρόμετρο «Ξ»: Oι πρώτες 100 μέρες της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη