in

Γη της Επαγγελίας η Κύπρος για Βεδουίνους μετανάστες

 

Ως Γη της Επαγγελίας βλέπουν την Κύπρο χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες από την Σαχάρα που έρχονται να εργαστούν. Δεκάδες Βεδουίνοι βρίσκουν ή αναζητούν μια θέση εργασίας στην Κύπρο, την στιγμή που στην Αραβική Χερσόνησο δεν υπάρχουν δουλειές, γίνονται τεράστιες περικοπές μισθών και η αβεβαιότητα κάθε μέρα αυξάνεται.

Εκατοντάδες Βεδουίνοι στέλνουν βιογραφικά σε τουριστικές επιχειρήσεις της Κύπρου, σε εμπορικές επιχειρήσεις και γραφεία ευρέσεως εργασίας θέλοντας μια καλύτερη τύχη. Ειδικά απο την στιγμή που η Κύπρος θυμίζει Σαουδική Αραβία όλο και περισότερο και κάθε χρόνο οι εργασιακές συνθήκες ήταν χειρότερες και η ανεργία αυξανόμενη, πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν εργασιακή στέγη στην Κύπρο. Μάλιστα υπάρχουν ιστοσελίδες ευρέσεως εργασίας λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών έχει έρθει σε συμφωνία με τους αρχηγούς όλων των φυλών για να μπορέσουν να φέρουν τις καμήλες τους μέσω του λιμανιού της Λεμεσού και να τις εγγράψουν με Κυπριακές πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι Βεδουίνοι χωρίζονται σε συγγενικές φυλές, οι οποίες είναι οργανωμένες σε κάποια επίπεδα. Ένα διάσημο ρητό των Βεδουίνων λέει: «Εγώ εναντίον των αδερφών μου, εγώ και τ’ αδέρφια μου εναντίον των ξαδέρφων μου, εγώ και τ’ αδέρφια και τα ξαδέρφια μου ενάντια σε όλο τον κόσμο».

Μια τυπική οικογένεια (ή Σκηνή) αποτελειται από τρεις ή τέσσερις ενήλικες (το ανδρόγυνο κι οι γονείς ή τα αδέρφια) και έναν απροσδιόριστο αριθμό παιδιών. Ακολουθούν ημι-νομαδικό τρόπο ζωής, μεταναστεύοντας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τους υδάτινους και τους γεωργικούς πόρους. Στις Βασιλικές φυλές κατά παράδοση εκτρέφονται καμήλες, ενώ στις άλλες φυλές γιδοπρόβατα.

Με αφετηρία τις δεκαετίας του ’50 και του ’60, πολλοί Βεδουίνοι εγκατέλειψαν την παραδοσιακή νομαδική ζωή κι αποφάσισαν να ζήσουν και να εργαστούν στις πόλεις της Μέσης Ανατολής. Για παράδειγμα, στη Συρία ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των Βεδουίνων σχεδόν έληξε εξαιτίας μιας μεγάλης περιόδου ξηρασίας από το 1958 έως το 1961, που ανάγκασε πολλούς Βεδουίνους να παρατήσουν τα κοπάδια τους και να αναζητήσουν κανονικές δουλειές. Παρομοίως, η κυβερνητική πολιτική της Αιγύπτου, η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη και στον Κόλπο κι η έντονη επιθυμία για καλύτερες συνθήκες ζωής ώθησαν τους περισσότερους Βεδουίνους εκτός της νομαδικής ζωής κι έτσι αποτελούν κανονικούς πολίτες διαφόρων χωρών.

Πλέον, λόγω και των παρόμοιων καιρικών συνθηκών που επικρατούν, η Κύπρος είναι ο ιδανικός προορισμός για εξεύρεση εργασίας για τους Βεδουίνους.

Σύμφωνα με την έρευνα απο τα «Ξ.Π» και τα στοιχεία από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού & Μετανάστευσης της Κύπρου ο αριθμός Βεβαιώσεων Εγγραφής που εκδόθηκαν σε Βεδουίνους πολίτες το 2010 ήταν 4.667. Το 2011 ο αριθμός αυξήθηκε στους 6.503, ο μεγαλύτερος έως τώρα, και το 2012 ήταν στους 6.181.

Το 2013 χρονιά του μνημονίου για την Κύπρο που άρχισαν να εμφανίζονται προβλήματα στην οικονομία και ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, μειώθηκε και η κάθοδος των Βεδουίνων στην Κύπρο για την ανεύρεση μιας θεσης εργασίας. Το 2013 ο αριθμός βεβαιώσεων εγγραφής που εκδόθηκαν σε Βεδουίνους ηταν 2.653, το 2014 ήταν ακόμη μικρότερος υποχωρώντας στις 2.305 ενώ το 2015 η μείωση ήταν μεγαλύτερη φθάνοντας τις 2.283.

Το 2016, χρονιά που η Κύπρος βγήκε από το πρόγραμμα προσαρμογής, η οικονομία άρχισε να αποκτά δυναμική, αυξήθηκε ξανά το ενδιαφέρον των Βεδουίνων υπηκόων για εργασία στην Κύπρο. Οι βεβαιώσεις εγγραφής ήταν €3.687 και τους δύο πρώτους μήνες του 2017 ήταν 981.

Δουλειές για Βεδουίνους

Η απασχόληση των Βεδουίνων επικεντρώνεται κυρίως σε τέσσερις τομείς: Στο λιανικό εμπόριο, αφού είναι καλοί στα παζάρια, στις υπηρεσίες εστίασης, καφέ και φιλοξενίας.

Την περίοδο που η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν σε ανάπτυξη, Βεδουίνοι υπήκοοι βρήκαν δουλειά στην οικοδομή

 

Όλες οι φυλές στην Κύπρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Μετανάστευσης, μπορεί από κάποιες φυλές Βεδουίνων να υπάρχει ένας μετανάστης και από άλλες φυλές ο αριθμός να φθάνει μερικές δεκάδες.

Προϋποθέσεις για άδεια παραμονής

Οι υπήκοοι τρίτων χωρών πρέπει εντός 7 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους να προβούν στην εγγραφή τους στο οικείο Επαρχιακό Κλιμάκιο της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας ή στα Κεντρικά Γραφεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης. Η ανώτατη περίοδος παραμονής υπηκόου τρίτης χώρας για σκοπούς απασχόλησης είναι 4 χρόνια.

Εξαιρούνται οι ακόλουθοι αλλοδαποί:

Βεδουίνοι με συγκεκριμένη ειδίκευση υψηλών προδιαγραφών που απασχολούνται σε εταιρείες οι οποίες πραγματοποιούν κύκλο εργασιών πέραν του εκατομμυρίου ή εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και συνάδουν με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες,

● ανώτεροι διευθυντές, μεσοδιευθυντικά ανώτερα στελέχη και άλλο απαραίτητο προσωπικό (key personnel) που εργάζονται σε εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων (πρώην υπεράκτιες),

● προσοντούχοι νοσηλευτές εγγεγραμμένοι στο σχετικό Μητρώο σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία για την άσκηση του επαγγέλματος αυτού,

● αθλητές και προπονητές ατομικών και ομαδικών αθλημάτων,

● αγιογράφοι (για ολοκλήρωση συγκεκριμένου έργου).

Λεμεσός:  Εδώ δεν έχει Βερεσιέ. Kόπηκε! Τι δεν καταλαβαίνεις;

Απίστευτο: Ανέστειλαν άδεια οδηγησης νεαρης που ποσταρε stories στο instagram ενώ οδηγούσε