in ,

Τεράστια κοιτάσματα υδατανθράκων εντοπίστηκαν ανοιχτά της Κύπρου 

Τεράστια κοιτάσματα υδατανθράκων εντοπίστηκαν ανοιχτά της ΚύπρουΤο ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας περιστρέφεται τα τελευταία 24ωρα και πάλι γύρω από την Κύπρο, αυτή τη φορά ωστόσο για μια ευχάριστη είδηση. Συγκεκριμένα, τα βλέμματα έχει τραβήξει ο εντοπισμός πολύ σημαντικού κοιτάσματος υδατανθράκων στην υποθαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, από Γαλλικό διερευνητικό σκάφος που είχε μισθώσει από τις αρχές του έτους το Υπουργείο Ενέργειας Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού.

 

Ο εντοπισμός του κοιτάσματος κατέστη δυνατός σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα χάρη κυρίως στις πληροφορίες για την ακριβή θέση του από παραθεριστές της περιοχής. Οι μαρτυρίες έκαναν λόγο για μια έντονη μυρωδιά μακαρονιών του φούρνου  που αναδυόταν κάθε Δεκαπενταύγουστο την ώρα που έπεφτε το σούρουπο. Αρχικά κρίθηκαν ως αβάσιμες όμως ο Γάλλος  εμπειρογνώμων PierreGagnair αντιλήφθηκε αμέσως τη σημασία των μαρτυριών καθώς είναι συχνό φαινόμενο ένα κοίτασμα τόσο μεγάλο να «προδίδεται» από αναθυμιάσεις. Έτσι το Γαλλικό PANZANI ξεκίνησε τις έρευνές του από την περιοχή της νότιας Κύπρου με κατεύθυνση την Αίγυπτο.

 
Στην πολιτική διάσταση του θέματος, αν και το σημείο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, ο πρόεδρος κ. Νίκος Αναστασιάδης θέλωντας να προλάβει και τυχόν νέα κοιτάσματα που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ έσπευσε να δηλώσει οτι οι υδατάνθρακες της Κύπρου είναι κυπριακοί. Γνωστός λάτρης του αμύλου, ο πρόεδρος του μαρτυρικού νησιού είναι ενθουσιασμένος με τις προοπτικές εξόρυξης καθώς βλέπει την χώρα μας να αποκτά ηγετικό ρόλο στην γεωπολιτική σκακιέρα μετά από την ανακάλυψη τέτοιων αποθεμάτων υπόγειου πλούτου.

 

Υπολογίζεται ότι το κοίτασμα μπορεί να αποφέρει περί τις 40 δισεκατομμύρια θερμίδες ημερησίως, οι οποίες κρίνονται αρκετές για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας μας και να επιτρέψουν την παράλληλη εξαγωγή και στο εξωτερικό μέσω αγωγών, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο στάδιο μελέτης. Mεγάλο ενδιαφέρον μεχρι στιγμης εχει δείξει ο ομιλός Μιτσίδη Κυπριακών συμφερόντων καθώς και οι κολοσσοί Kellogs και η Ιταλική Μακαρονοβιομηχανία Barilla. Οι πρώτες αντιδράσεις ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να ακούγονται, με «πρώτο βιολί» τον Παγκύπριο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ο οποίος εκφράζει την έντονη επιθυμία του για εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως αυτές των πρωτεϊνών και του αρτόκαρπου.

 

προσαρμογη: www.xeroteana.com inspired by: tokoulouri

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

To Moντέλο που αναστάτωσε τον Κόκο τον πελεκάνο! [18+ NSFW]  

Kanamara Matsuri όπως παναϋριν του Κατακλυσμού