in

Εσείς πως τον παίρνετε?

 

Καφενείον “η Κύπρος”: H πατερημί εγίνηκεν… tablet, αλλά ο καφές τζιαι ο καφενές παραμένουν ριζωμένα στην κυπριακή κουλτούρα

4319891060_c80f234213_b

Ο καφές τζιαι τα καφενεία επαίξαν τζιαι παίζουν σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή των Κυπρίων που  το 1600 που πρώτο-εμφανίστηκε ο καφές στην Ευρώπη. Ο καφές τούτος ονομάζεται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την χώρα. Ο καφές τούτος συναντιέται ακόμα τζιαι με τις ονομασίες «αρμένικος καφές» (στην Αρμενία), «αραβικός καφές», ή «μεσανατολικός καφές».

Στις χώρες των Βαλκανίων ονομάζεται συνήθως «τούρτζικος» ενώ στην Κύπρο ονομάζεται «κυπριακός».

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής εν πολλά διαδεδομένη η ανάμιξη του καφέ με κάρταμο τζιαι άλλα αρωματικά φυτά.

Στην Ελλάδα ήταν δεκτός τζιαι δεδομένος ως «τούρκικος» μέχρι την δίωξη των Ελλήνων που την Κωνσταντινούπολη το 1955, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρκεψε να τον αποκαλεί «ελληνικό».

Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέθκοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαλλαν την χύτρα του καφέ πάς την άμμο που κάλυφκε τον σταχτό τζιαι τα κάρβουνα για να τα κρατήσει αφτούμενα. Γι’ αυτό υπάρχει τζιαι η παράδοση να ψήνεται ο καφές πας τον άμμο (στο τζιάκκιν) στα παραδοσιακά καφενεία.

Παρότι το αφέψημα του καφέ καταναλώθηκε για πρώτη φορά στην Ανατολική Αφρική, η Τουρκία ανάπτυξε μία μοναδική κουλτούρα γυρόν που τον καφέ, που εξελίχτηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα, από όπου τον γνώρισε τζιαι η Ευρώπη.

δημελλαςP7298461

Το καφενείο γνωστό τζιαι ως καφενές (τουρκ. kahvehane)

Οι παραδοσιακοί καφενέες ήταν τζιαι ένει μέρος του πολιτισμού των κυπρίων σε πόλεις τζιαι χωρκά. Μεγάλοι αλλά τζιαι μιτσιοί χώροι τζιαι δωμάτια με τραπέζια τζιαι καρέκλες, συνήθως τζιαι με τζάκι στη μέση του δωματίου, με αυλή τζιαι σιεπασμένους χώρους με κληματαρκές ή ακόμα τζιαι τραπέζια κάτω που  μεγάλα δέντρα εν που τα πιό σημαντικά χτίρια σε ένα χωρκό.

Στην παλιά εποχή οι καφενέες ακόμα εξηπηρετούσαν το χωρκό σαν έναν μιτσήν κατάστημα ή ακόμα τζιαι σαν τοπικό ταχυδρομείο (πόστα) ενώ αν είσιε κάπου τηλεόραση ή τηλέφωνο ήταν στον καφενέ του χωρκού

Τους παραδοσιακούς καφενέες   βρίσκει τους κάποιος   σε κεντρικές πλατείες η κεντρικούς δρόμους τζιαι συνήθως εν πιο πολλοί που έναν. Ενδεικτικά έσιει ένα μιτσήν χωρκό στην επαρχία Πάφου με μόλις εικοσιπέντε κατοίκους τζιαι πέντε καφενεές. Ένας συνήθης λόγος που βλέπει κανένας πολλούς καφενέες σε ένα χωρκό οφείλετε στο γεγονός ότι, οι άντρες του χωρκού προτιμούν τον καφενέ ανάλογα τζιαι με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Οι θαμώνες συνήθως εν αλλάσουν τον δικό τους καφενέ τζιαι δύσκολα θα δείτε τούτη  την μετακίνηση.

Ήνταλος  να κάμεις Κυπριακό καφέ

Κάθε Κυπριακό χωρκό   διαθέτει το δικό του παραδοσιακό καφενέ. Εν το μέρος που γίνονται ούλλες οι συναντήσεις τζιαι συζητήσεις που αφορούν το χωρκό, το μέρος που συναντιούνται οι φίλοι, που παίζουν “τάβλι” “πάστραν” “πιλότταν” τζιαι που περνούν τον ελεύθερο τους χρόνο πίνοντας καφέ, τσάι, πορτοκαλάδα, λεμονάδα τζιαι άλλα διάφορα άλλα που βρίσκεις τζιαι ούλλες τες λύσεις σε πολλά πολιτικά προβλήματα αλλα τζιαι αθλητικές αναλύσεις που εν θα έβρεις σε καμιάν εφημερίδα.

Ο καφές συνήθως παραγγέλλεται σαν “σκέτος”, δηλαδή χωρίς ζάχαρη, “μέτριος”, δηλαδή με λλιην ζάχαρη ή “γλυκός” δηλαδή με πολλή ζάχαρη ενώ υπ’αρχουν τζιαι οι διάφορες ιδιοτροπίες όπως ο “με ολίγην” τζιαι ο “μάλλον γλυκής”. Ο κυπριακός καφές τις πολλές φορές συνοδεύεται με τσιάρον αλλά έννεν απαραίτητο.

Για να φτιάξετε κυπριακό καφέ χρησιμοποιείτε το φετζάνι του καφέ σαν μεζούρα για το νερό, το βράζετε σε παραδοσιακό μπρίκι (τζισβέ)  τζιαι ανακατεύκετε στο νερό 1 κουταλάκι καφέ τζιαι την ανάλογη ζάχαρη, (1 κουταλάκι για τον μέτριο τζιαι 2 για τον γλυκό) άμα ο καφές αρκέψει να αφρίζει καλά,   σερβίρετε τον σε φετζανούϊν τζιαι συνοδεύκεται πάντα με ένα ποτήρι κρύο  αλλά τζιαι κανένα γλυκουϊν η κανένα πισκοττουϊν

Φυσικά εκτός που απόλαυση ο καφές αποτελέι τζιαι μέσο πρόβλεψης των γεγονότων που πρόκειται να συμβούν στη ζωή μας. Η “καφεμαντεία” (να σου πούν το φετζάνι) δηλαδή ο αποσυμβολισμός των συμβόλων των σχημάτων που αφήνει το κατακάθι του καφέ στο φετζάνι μας εν ένας που τους πιο διαδεδομένους τρόπους πρόβλεψης που οι ρίζες του ξεκινούν που την Μικρά Ασία τζιαι συνηθίζεται μέχρι σήμερα.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Η Κύπρος καθιερώνει την δική της χρονολογία

Έναν μυ λιγότερο απο τις υπόλοιπες φυλές διαθέτουν οι Κύπριοι!!!