in

Νέα τέλη κυκλοφορίας: Aλλάζει η Ιπποδύναμη σε Γαουροδύναμη!

Νέα τέλη κυκλοφορίας: Aλλάζει η Ιπποδύναμη σε Γαουροδύναμη!

Αίσθηση προκαλεί ανακοίνωση της Αρχής Αδειών Κύπρου που αλλάζει τα δεδομένα σχετικά με τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Λαμβάνοντας υπόψη και το παγκόσμιο σκάνδαλο που αφορά μεγάλη αυτοκινητο-βιομηχανία σχετικά με την εκπομπή ρύπων, οδηγία από την Κεντρική Επιτροπή Αυτοκίνησης Ευρώπης ζητά από τις χώρες μέλη να προτείνουν εθνικές μονάδες υπολογισμού τελών κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στην Κυπριακή Βουλή για αλλαγή της Ιπποδύναμης (HP – HorsePower) με τη Γαουροδύναμην (DP – DonkeyPower).

Όπως δήλωσε ο κ. Πόλυς Κούρσας: “θεωρούμε πως η Γαουροδύναμη είναι πιο κατάλληλη για τα Κυπριακά δεδομένα μιας και παραδοσιακά ήταν πιο διαδεδομένη η χρήση γαουρκών για σκοπούς αγροτικής εργασίας από τη χρήση αππάρων. Κατά τη συνεδρία της επιτροπής συζητήθηκε επίσης και η ευρεία χρήση άλλων ζώων, όπως η μούλα και ο βόρτος, αλλά η τελική απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός πως ο γάρος χαρακτηρίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τη νοοτροπία του Κύπριου οδηγού”.

12175886_10153676616514804_377079313_o

Η Γαουροδύναμη σαν μονάδα μέτρησης είναι πλήρως προσαρμοσμένη στα δεδομένα της Κύπρου και ένας λεπτομερής κατάλογος για τον υπολογισμό της έχει ήδη παραδοθεί σε όλα τα επίσημα συνεργεία Μ.Ο.Τ. του νησιού. Σε γενικές γραμμές ένας ίππος μετατρέπεται σε ενάμιση γάρον, με αποτέλεσμα ένα καινούργιο Ιαπωνικό αυτοκίνητο με ιπποδύναμη 100hp πλέον θα θεωρείται πως διαθέτει 150dp γάρους δύναμης. Στην περίπτωση όμως παλαιότερων οχημάτων ο υπολογισμός της τιμής dp αποδεικνύεται ιδιαίτερα περίπλοκος μιας και η γαουροσύνη του ιδιοκτήτη επηρεάζει την τελική γαουροδύναμη του αυτοκινήτου.

Για παράδειγμα: Mitsubishi Pajero 1995 με ιπποδύναμη 150hp έχει αρχική γαουροδύναμη 225dp, αλλά προστίθενται άλλες 4 μονάδες γαουροδύναμης σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει σε αλλαγή των τροχών με άλλους μεγαλύτερους, ώστε να λασπώνει τους οδηγούς που τον ακολουθούν. Επίσης προστίθενται επιπλέον 2 μονάδες γαουροδύναμης εάν κρέμασε πατερημίν που το γυαλλούιν και 4 ακόμη μονάδες εάν εγκατέστησε εκκωφαντικό Subwoofer, με αποτέλεσμα η τελική γαουροδύναμη του αυτοκινήτου να αυξάνεται σε 235dp.

Οι αυστηρές πρόνοιες για τον υπολογισμό της γαουροδύναμης φέρνουν και δυσβάσταχτα τέλη κυκλοφορίας για ορισμένους ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, οδηγός διπλοκάμπινου Toyota Hilux που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, αναφέρει στα Ξεροτήανα: “Ήρτεν μου μπιλιεττούιν να πλερώσω ημίσ’ιημου 380 γάρους. Εμέναν το αυτοκίνητον μου εν 200 άλογα, αλλά εβάλαν μου αλλο 4 γάρους γιατί έχω που’πίσω κολλημένα αυφκιά του λα’ού, 30 γάρους για την κλούβαν του σ’ιύλλου, 45 γάρους γιατί είχα έτοιμον στημένον τον σ’ιηπέττον χωσμένον πίσω που τις θέσεις άμπας τζιαι πεταχτεί άξιππα κανένας πέρτικος, τζιαι 1 γάρον γιατί έκαμα το μπροστινόν γυαλλίν φουμέ. Πόσην γαουροδύναμην ολάν το σαράβαλλον που παίρνω για ψάρεμαν τζιαι τζυ’νή’ιν; Εν τέλ’ια γάροι! Ό’ι λαωμόν”.

11989418_10153676616614804_207616340_o

Όπως ήταν αναμενόμενο σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το μέτρο στις επαρχίες της Πάφου και Λάρνακας, όπου συναντούνται τα περισσότερα τροποποιημένα οχήματα. Οι επαγγελματίες, εργάτες, αγρότες και κάγκουρες των δύο επαρχιών προχώρησαν ήδη σε δημιουργία συνδέσμου ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου και έχουν εξαγγείλει συμβολικό κλείσιμο του αυτοκινητόδρομου για μια ώρα την ερχόμενη Δευτέρα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του συνδέσμου: “προτείναμε όπως γίνει διαμαρτυρία την Κυριακή ώστε να μην προκαλέσουμε αναστάτωση στους συμπολίτες μας, αλλά επειδή οι περισσότεροι είχαμε να πάμε κυνήγι ή ψάρεμα και μετά μάππαν, αποφασίσαμε να γίνει τελικά η συγκέντρωση τη Δευτέρα”. Θα περιμένουμε μέχρι και την Τετάρτη για να διαφανεί εάν οι πιέσεις από τις ομάδες πολιτών επηρεάσουν τελικά τη ψηφοφορία του νομοσχεδίου από την Κυπριακή Βουλή.

CHA. CHA. Oct 2015

ΣΚΟΡΠΙΟΣ: 23/10 – 22/11 – Οι χειρότεροι όλων!

Κερνάει σούβλες 55χρονος πατέρας γιατί έπιασε 17 likes σε ποστ που αναδημοσίευσε