Το ενδεχόμενο να εισαχθεί η διδασκαλία των Greeklish στα Γυμνάσια εξετάζει το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει ο υπουργός Παιδείας στην απάντησή του σε σχετική ερώτηση συνδέσμου γονέων.
Ο σύνδεσμος γονέων ζητούσε να μάθει, μεταξύ των άλλων, αν προτίθεται το υπουργείο να προβεί σε διακρατική συμφωνία με την Ελλάδα για τη δημιουργία προγράμματος ταυτόχρονης εκμάθησης των Greeklish ως 2ης ξένης γλώσσας σε όλα τα δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας και της Κύπρου
Στην απάντησή του ο Υπουργός σημειώνει πως η εισαγωγή κάθε ξένης γλώσσας πρέπει να τηρεί μια σειρά από προϋποθέσεις, τις οποίες και αναφέρει. Όσον αφορά στη δημιουργία προγράμματος της ταυτόχρονης εκμάθησης των Greeklish ως δεύτερης ξένης γλώσσας σε όλα τα Γυμνάσια της Κύπρου και της Ελλάδας, επισημαίνεται η ανάγκη ύπαρξης του κατάλληλου σχεδιασμού με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες και ανακοίνωσε τα πιλοτικά μέτρα που θα λάβει από φέτος το Υπουργείο παιδείας στην Κύπρο.
Το υπουργείο ανέφερε ήδη προωθεί μια σειρά ριζικών αλλαγών για την επόμενη εξεταστική περίοδο, που έρχεται να συμπληρώσει την εκ βάθρων αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Σύμφωνα με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, από το 2016 θα δίνεται η δυνατότητα στους υποψήφιους εφόσον επιθυμούν να απαντούν αποκλειστικά σε greeklish, μια κίνηση που, όπως λένε πηγές του υπουργείου, αναμένεται να απαλλάξει τους μαθητές από το άγχος της ορθογραφίας που εμποδίζει την έκφραση τους σε μαθήματα όπως η έκθεση.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το υπουργείο μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο οι εξετάσεις να διεξάγονται αποκλειστικά μέσω τάμπλετ ή κινητού με οθόνη άνω των 5 ιντσών, με τα οποία είναι εξοικειωμένοι όλοι οι μαθητές.
«Έχουμε περιπτώσεις όπου τα παιδιά προσπαθούν με τα δάχτυλα να ζουμάρουν το χαρτί με τα θέματα. Οι εξετάσεις πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα» λένε συνεργάτες του υπουργού, προσθέτοντας ότι εξετάζεται επίσης οι υποψήφιοι να μπορούν να απαντούν με φατσούλες emoticons και stickers.