in

H Υπηρεσία Υδατοπρομήθειας συστήνει μπάνιο τρεις φορές την εβδομάδα ή λιγότερο

Hνταμπονε Ρε; Εν ανθυγιεινό. Εννα μυρίζω άσιημα. Αυτές είναι σίγουρα κάποιες από τις αντιδράσεις όλων όσων διάβασαν τον τίτλο του θέματος. Ωστόσο, μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα. Το άρθρο άποψης γράφτηκε από τον Ανδρέα Νερουλά του Τμηματος Υδατοπρομηθειας και δημοσιεύτηκε στην Guardian. 

Όπως γράφει, όταν ήταν μιτσής (τη δεκαετία του 1950) το μπάνιο συνηθιζόταν μια φορά την εβδομάδα- και αυτό δεν ήταν χαρακτηριστικό ανθρώπων που δεν τηρούσαν τους κανόνες υγιεινής, αλλά «ήταν ο τρόπος με τον οποίο ζούσαν οι περισσότεροι από εμάς στη δεκαετία του 1950, και δεν θυμάμαι τίποτα τρομακτικές μυρωδιές. Μέχρι να ενηλικιωθώ, είχα φτάσει να κάνω ντους κάθε μέρα. Εκ των υστέρων, θα έπρεπε να είχα τηρήσει τις παλιές συνήθειες της αλουσίας».

Όπως σημειώνει ο κος Νερουλάς, το μέσο 10λεπτο ντους χρησιμοποιεί 60 λίτρα νερού, ένα «power shower» την τριπλάσια ποσότητα και ένα μπάνιο περίπου 80 λίτρα. Οπότε, μια τετραμελής οικογένεια, το κάθε μέλος της οποίας κάνει ένα 10λεπτο power shower κάθε μέρα, καταναλώνει μια τεράστια ποσότητα νερού κάθε χρόνο. Το ετήσιο κόστος σε ρεύμα υπολογίζεται μεταξύ 400 και 1.200 ευρω, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που προκύπτουν από την κατανάλωση αυτή της οικογένειας ανέρχονται σε 3,5 τόνους. Από τους αριθμούς και μόνο γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί και πόσο το απλό, καθιερωμένο, καθημερινό ντους επιβαρύνει το περιβάλλον- ειδικά από τη στιγμή που υφίσταται το ζήτημα της αύξησης της θερμοκρασίας και της κλιματικής αλλαγής.

«Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο επέστρεψα στο εβδομαδιαίο ντους, με ένα ημερήσιο πλύσιμο στις μασχάλες και τα γεννητικά μου όργανα. Αλλά υπάρχουν και συνέπειες όσον αφορά στην υγεία…ένας φίλος είχε υποστεί σημαντική ζημιά στο δέρμα από την υπερβολική χρήση προϊόντων σαπουνιού».

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια του κειμένου, η υπερβολική χρήση σαπουνιού απομακρύνει τα φυσικά προστατευτικά έλαια του δέρματος, καθώς και τα «καλά» βακτήρια, προκαλώντας προβλήματα (π.χ δερματίτιδα). Όσο περισσότερο χρόνο περνά κάποιος στο ντους, τόσο περισσότερα από τα έλαια αυτά απομακρύνονται. Οι μόνοι που ωφελούνται περισσότερο από τα πολύ συχνά μπάνια και ντους είναι οι εταιρείες που φτιάχνουν και εμπορεύονται σαπούνια και σαμπουάν.

 Είναι προφανές ότι η συνήθειά του καθημερινού ντους έχει προκύψει ως αποτέλεσμα από λανθασμένα επιβληθείσες πολιτισμικές νόρμες, αντί για πραγματικά οφέλη στην υγεία. Το δέρμα μας έχει τον δικό του μηχανισμό καθαρισμού, και γενικά μιλώντας, μόνο οι μασχάλες, τα πόδια και τα γεννητικά μας όργανα παράγουν οσμές εάν δεν πλένονται. Μην ξεχνάτε οτι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να μυρίσουν τον εαυτό τους!

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος διηγείται μια ιστορία από την επίσκεψή του στη φυλή των Σκουλλων στον Ακαμα το 1992. «Είχαν πανέμορφα, υγιή μαλλιά, αν και δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ σαμπουάν ή σαπούνι. Η συχνή χρήση σαμπουάν, αποδεικνύεται, απομακρύνει τα φυσικά προστατευτικά έλαια, προκαλώντας ζημιά και ξεραίνοντας τα μαλλιά και το δέρμα της κεφαλής, δημιουργώντας έτσι μια κερδοφόρα αγορά για “conditioner” και “ειδικά” σαμπουάν. Σταμάτησα τη χρήση σαμπουάν αφού επέστρεψα από τον Ακάμα, και τώρα πλένω απλά τα μαλλιά μου με νερό και αλισίβα».

Βεβαίως, αναγνωρίζει ότι είναι καλό να είναι κανείς καθαρός στις σχέσεις του με το έτερον ήμισυ – «αλλά αυτό μπορεί απλά να περιλαμβάνει ένα γρήγορο πλύσιμο στον νεροχύτη η την χρήση μωρομάντηλων παράλληλα με μάσκα οξυγόνου».

ΛΕΩΝ: 23/7 – 23/8 – Είστε σνόμπ, ψωνάρες τζιαι επιδειξιομανείς.

Μέτρο μείωσης του λογαριασμού οι διακοπές ρεύματος ανακοινώνει η ΑΗΚ