in ,

Η Πάφος επέστρεψε στη Λίρα. Σοκ στην Λευκωσία!

Η Πάφος επέστρεψε στη Λίρα. Σοκ στην Λευκωσία!

“ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ ΠΟΥ ΔΙΝΩ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΙΝΩ ΡΕΣΤΑ ΣΕ ΛΙΡΕΣ…”


Η Πάφος είναι μια όμορφη μικρή πόλη, των 25.000 κατοίκων, στα Νότια παράλια της Νήσου Κύπρου. Ακριβώς πριν από μία εβδομάδα έκανε τη δική της «επανάσταση». Μετά από λαϊκή συνέλευση, οι κάτοικοι -κυρίως ηλικιωμένοι- αποφάσισαν να χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους και τη… λίρα! Είναι η πρώτη κυπριακή πόλη η οποία υιοθετεί αυτή την πρακτική, η οποία εφαρμόζεται σε χωριά της Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας.

«Η ιδέα ανήκε σε έναν Κυπραίο της Κούβας, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Renningen της Στουτγάρδης. Ήρθε στους γονείς του τα Χριστούγεννα και μας είπε ότι στο μικρό γερμανικό χωριό, οι κάτοικοί του έχουν ξεθάψει τα μάρκα και κάνουν συναλλαγές με το παλιό νόμισμα της Γερμανίας. Ψάξαμε στο Διαδίκτυο και βρήκαμε ότι αυτό γίνεται και αλλού. Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε το μεγάλο βήμα και βάλαμε πάλι στη ζωή μας τη λίρα…», είπε στα «Ξεροτήανα Πάφου» ο Δήμαρχος του Τοπικού Συμβουλίου κος. Φαίδωνας Φαίδωνος.

Η πανέμορφη Πάφος   αποφάσισε να γυρίσει νομισματική σελίδα την προηγούμενη Κυριακή. «Με αυτόν τον τρόπο κάναμε τη δική μας επανάσταση κατά του… ευρώ. Καλό και “χρυσό” το ευρωπαϊκό νόμισμα αλλά μας έχει δώσει πολλές στεναχώριες. Τουλάχιστον με τη λιρούα ήσουν πιο ήσυχος…», είπε ο Δήμαρχος.

Το πρόβλημα που κλήθηκαν να διαχειριστούν οι εμπνευστές ήταν το πού θα βρεθούν τόσα πολλά κέρματα και χαρτονομίσματα της Λίρας. Οι κάτοικοι έψαξαν τα σεντούκια τους, ενώ ιδιαίτερη βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση τους έδωσε η Ένωση Συλλεκτών Χαρτονομισμάτων Κύπρου, τα μέλη της οποίας χάρισαν ένα σημαντικό αριθμό χαρτονομισμάτων σε λίρες προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία. Το επόμενο εμπόδιο ήταν με ποια ισοτιμία θα επιστρέψει το πρώην εθνικό μας νόμισμα στα πορτοφόλια των κατοίκων της Πάφου. «Μετά από ώριμη σκέψη καταλήξαμε στην αναλογία 1 ευρώ = μισή λίρα.

Φυσικά, δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η ισοτιμία 1 ευρώ = 0.5853 καθώς έχει περάσει πολύς χρόνος από την έλευση του ευρώ και η αναλογία αυτή είχε πρακτικά καταργηθεί. Θέλαμε μία εύκολη αναλογία…», τόνισε ο κος. Φαίδωνας. Να σημειωθεί ότι νομικοί διαβεβαίωσαν τους κατοίκους πως η κυκλοφορία της λίρας δεν είναι παράνομη, εφόσον γίνεται ταυτόχρονα με το ευρώ.

Οι συναλλαγές σε λίρες γίνονται μόνο στην περιορισμένη αγορά της Πάφου και στην ουσία το χρήμα βρίσκεται σε διαρκή «κίνηση». Ο συνταξιούχος πληρώνει τον καφέ του στο καφενείο, ο καφετζής αγοράζει ψωμί από το φούρνο, ο φούρναρης βάζει βενζίνη στο πρατήριο, ο βενζίνας αγοράζει τσιγάρα, ο περιπτεράς ψωνίζει από το σαντουιτσάδικο της περιοχής κ.λπ.

Οι λιγοστοί ηλικιωμένοι που απολάμβαναν τον καφέ τους στο καφενείο της πλατείας ήταν ενθουσιασμένοι με την επιστροφή της λίρας. «Παίρνω 400 ευρώ σύνταξη. Αμέσως τα μετατρέπω σε 200 λίρες. Έτσι, αισθάνομαι ότι κάτι έχω μέσα στην τσέπη μου. Ένας καφές κάνει 0.50σεντ της λίρας. Η αίσθηση είναι διαφορετική και νομίζω ότι η επιστροφή της λίρας έβαλε φρένο στις συνεχείς αυξήσεις που είχαμε στα προϊόντα κατά τη δεκαετία του ευρώ…η Λίρα εν όπως το κουττούτζιν», δήλωσε στα «Ξεροτηανα Πάφου» ο 70χρονος Δημήτρης Βέρκας.

 

Σε λίρες τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα

«Τρία στα τέσσερα πακέτα τσιγάρα που δίνω πληρώνομαι και δίνω ρέστα σε λίρες. Οι ηλικιωμένοι είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις λίρες και τώρα που συναλλάσσονται και πάλι με αυτό το νόμισμα, αντιλαμβάνονται πόσο πολύ ακρίβεια έφερε το ευρώ…»,  δηλώνει ο Μίμης Στόκκος, ιδιοκτήτης περιπτέρου

Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα

«Όλα έχουν γίνει πιο εύκολα με τη χρήση της λίρας. Μόνο οι επισκέπτες μου δίνουν ευρώ. Προσωπικά, προτιμώ τις λίρες, καθώς κι εγώ με αυτές συναλλάσσομαι. Η ισοτιμία με το ευρώ είναι εύκολη και νομίζω αρκετά λογική. Έτσι, ένας γύρος κοστίζει 3 ευρώ ή ενάμιση λίρα», προσθέτει ο Γιώργος Ζεμπύλας, ιδιοκτήτης γυράδικου

 Ευτυχισμένοι και οι νέοι με το νέο νόμισμα

«Πάεις κάτω με το δεκάλιρο τζιαι νοιώθεις ασφαλής ενώ με το πενηντάευρω αγχώνεσαι αν θα φκάλεις την νύχτα» δήλωσε ο Χάρης Σωκράτους

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Στο νοσοκομείο ο Χάσικος. Αρνείται να αναπνεύσει σκόνη που δεν είναι κυπριακή

Σαρωτικές αλλαγές στην εκπαίδευση – Διδασκαλία των Greeklish απο το σχολικό ετος 2016