in ,

6 +1 Πράγματα που δεν ξέρεις για την Πέτρα του Ρωμιού 

6 +1 Πράγματα που δεν ξέρεις για την Πέτρα του ΡωμιούΗ μυστηριώδης πέτρα που βρίσκεται στην είσοδο της επαρχίας Πάφου σύμφωνα με τον μύθο βρίσκεται εκεί γιατί την πέταξε ο Διγενής Ακρίτας στους Σαρακηνούς όταν αυτοί ετοιμάζονταν να επιτεθούν στο νησί. Ο μύθος επίσης λέει ότι εκεί γεννήθηκε η Θεά του έρωτα Αφροδίτη.

Η Πέτρα του Ρωμιού όμως κρύβει κι άλλα μυστικά που οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζουν

 

  1. Τη δεκαετία του 60 ένας απατεώνας εν ονόματι Κώστας Ανδρονίκου κατάφερε να την πουλήσει σε ανυποψίαστους εκατομμυριούχους Αμερικανούς συνταξιούχους παρουσιάζοντας ψεύτικα κοτσάνια και γενεαλογικό δέντρο που έφτανε μέχρι τον Διγενή Ακρίτα. Μέχρι σήμερα παραμένει μυστήριο η ταυτότητα του άντρα ο οποίος υπολογίζεται ότι απέσπασε ποσό που υπολογίζεται να έφτασε τις 60,000 λίρες, υπέρογκο για την τότε εποχή

 

  1. Στα τέλη της δεκαετίας του ’40 ο αμερικάνος μεγιστάνας John Marston προσπάθησε να την ρυμουλκήσει και να την πάρει σε ιδιωτικό νησί. Συγκεκριμένα, τοποθέτησε 4 χοντρά συρματόσχοινα και με 4 εμπορικά πλοία τύπου Nautilus 6FV προσπάθησε να την μετακινήσει. Μετά από 3 μέρες συνεχούς προσπάθειας η πέτρα μετακινήθηκε μόλις 50cm έτσι ο επιχειρηματίας εγκατέλειψε την προσπάθεια του.
  1. Το 1995 ομάδα φοιτητών αρχαιολογίας από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, υπό την εποπτεία του καθηγητή Αρχαιολογίας και Ελληνικής ΜυθολογίαςJames M. Smith, ανακάλυψαν στο νότιο μέρος της Πέτρας ανάγλυφες επιγραφές που χρονολογούνται μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα Π.Χ. Οι επιγραφές αποκόπηκαν από την Πέτρα και βρίσκονται από τότε στο μουσείο του πανεπιστημίου Κύπρου.

 

  1. Η Πέτρα του Ρωμιού είναι μέρος του Δικτύου “NATURA 2000” από το 1998 λόγω της σαύρας Cypriota Curcutius, κοινώς “Αρκοκουρκουτάς” ο οποίος ευδοκιμεί στην περιοχή και συγκεκριμένα πάνω στην Πέτρα κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Ο Cypriota Curcutius διαφέρει από τον κοινό “Κουρκουτά” ως προς το κεφάλι του το οποίο έχει χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα και σχήμα σαν στρογγυλό τηγάνι και η ουρά καταλήγει σε δύο μικρές άκρες σαν ψαλίδι. Η δε κοιλιά του έχει άσπρο χρώμα. Τρέφεται μόνο με φύκια.

  1. Στη δεκαετία του ’80 Γάλλοι αρχαιολόγοι αποπειράθηκαν να ανατινάξουν την Πέτρα για να μελετήσουν τα πλοία και τους σκελετούς των Σαρακηνών που δολοφόνησε ο Διγενής Ακρίτας. Ο τότε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού διέταξε άμεση επέμβαση της Εθνικής Φρουράς και αποφεύχθηκε την υστάτη η ανατίναξη της Πέτρας.

  1. Το 2013 οι χρήστες του Trip Advisor ψήφισαν την Πέτρα του Ρωμιού ως το καλύτερο σημείο στην Μεσόγειο για να κάνεις …σεξ. Η αμμώδης παραλία της περιοχής και το ειδυλλιακό τοπίο είναι τα συστατικά που ανέδειξαν την παραλία στο νούμερο 1 στις επιλογές των ψηφοφόρων στις ηλικίες 35-65. Η παραλία ψηφίστηκε η τρίτη καλύτερη παραλία τον κόσμο για να κάνεις γυμνισμό στον ίδιο ιστότοπο το 2007.
  1. Λίγο πριν την εισβολή του 1974 η Κυπριακή Δημοκρατία με έμπνευση το διάσημο Μount Rushmore στην Αμερική  προκήρυξε διαγωνισμό για την σμίλευση στην Πετρά της κεφαλής του Αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακάριου τον οποίο και κέρδισε ο μεγάλος Κύπριος Αρχιτέκτονας Ανδρέας Δαρβας. Δυστυχώς το έργο έμεινε ανεκπλήρωτο αφού οι εξελίξεις και η τουρκική εισβολή ανέβαλαν τα σχέδια

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Aνδρέας Γεωργίου Facts

Έξαλλος ο πρώην υπουργός οικονομικών Βάσος Σιαρλής