Η εικόνα του στο σχολείο έχει αλλάξει-απομονώνεται από τους άλλους δασκάλους και ο διευθυντής τον βλέπει πολλές φορές αφηρημένο και φοβισμένο.
Μητέρα δασκάλου Β΄ Δημοτικού αναφέρει ότι ο γιος της τις τελευταίες μέρες αρνείται να πάει σχολείο, παραπονείται για σωματικούς πόνους, κάνει εμετούς και έχει ανήσυχο ύπνο τα βράδια.
Το σχολείο επικοινώνησε με τους γονείς του, οι οποίοι ανησυχούν και καλούν στο Υπουργείο Παιδείας για να ρωτήσουν τι να κάνουν.
Η μητέρα χαρακτηριστικά αναφέρει ότι κάθε φορά που ο δάσκαλος χρειαζόταν να παρουσιαστεί στο σχολειό εμφάνιζε ανάλογες δυσκολίες προσαρμογής στο σχολικό περιβάλλον, ειδικά μετά από μακροχρόνιες καλοκαιρινές διακοπές αλλά και τις Διακοπές του Πάσχα και των Χριστουγέννων
Ο δάσκαλος λέει ότι φοβάται να πάει στο σχολείο, αλλά δεν ξέρει γιατί. Συχνότερα, δίνει λογικοφανείς εξηγήσεις, όπως σωματικά ενοχλήματα, την άσχημη συμπεριφορά ενός μαθητή απέναντί του, ότι οι μαθητές τον κοροϊδεύουν κ.λπ.
Ξυπνά άσχημα το πρωί, με την ιδέα ότι θα πρέπει να πάει στο σχολείο, αρνείται να φάει πρωινό γιατί νιώθει ναυτία και τάση για έμετο, είναι χλωμός και τρέμει.
Τι μπορούν να κάνουν οι μαθητές, για να βοηθήσουν τον δάσκαλο τους:
- Να δείξουν υπομονή, κατανόηση και ενδιαφέρον για την κατάσταση του δασκάλου και να προσπαθήσουν να καταλάβουν τα αίτια που ο δάσκαλος αρνείται να πάει στο σχολείο.
- Να βοηθήσουν και να ενθαρρύνουν τον δάσκαλο να ενταχθεί στην ομάδα της τάξης, με τη συμμετοχή και την υποστήριξη των άλλων δασκάλων.
- Να επιτρέψουν στον δάσκαλο τη σταδιακή επιστροφή στο σχολείο (π.χ. να πηγαίνει για κάποιες ώρες, οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται).
- Να απευθυνθούν σε ειδικούς ψυχικής υγείας, όταν βλέπουν η δυσκολία του δασκάλου παρατείνεται