in ,

20 Πράγματα που Έμαθα από το Βίντεο του Χριστόφορου ΤορναρίτηΜπορεί μουσικά και στιχουργικά να μην είναι το νέο “Θα τα κάψω τα ρημάδια τα λεφτά μου” οπτικά και σημειολογικά όμως, είναι, κατ’ εμάς, ένα αριστούργημα της νέας τάξης πραγμάτων στην Κύπρο. Ο λόγος φυσικά για το μουσικό βίντεο κλίπ του Χριστόφορου Τορναρίτη.

Τώρα που καταλάγιασε η σκόνη από την φαντασμαγορική είσοδο του Χριστόφορου Τορναρίτη στο κυπριακό μουσικό στερέωμα, τώρα που έσβησαν τα πυροτεχνήματα και αφού το είδαμε 8 φορές τα “Ξεροτήανα Πάφου”, όντας παροχείς κοινωνικού έργου τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν 20 πράγματα που μαθαίνει κανείς όταν δει το βίντεο του κυπραίου Κροίσου.

1. “Ο Χριστόφορος έμαθε ορθογραφία”
Έμαθε ορθογραφία και το αποδεικνύει περίτρανα αφού γράφει όλους τους στίχους σε χαρτί με στυλό Monte Blanc το οποίο πιθανόν να έχει ενσωματωμένο Spell Check για Ελληνικά.


2. “Ο στυλοβάτης του σπιτιού”
Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος. Ο Χριστόφορος κρατάει τους στύλους του σπιτιού για να μην πέσει. Ο καθρέφτης συμβολίζει τον άλλο του εαυτό που τον κρίνει και τον κατακρίνει σε κάθε του βήμα. Οι δύο διπλές πρίζες στα αριστερά είναι οι διάφοροι χαρακτήρες που ενεργοποιήθηκαν ή απενεργοποιήθηκαν στη ζωή του. 


3. “Ο μπάρμαν με τα shakers”
Τα 2 shakers που με τόση ένταση κουνάει ο μπάρμαν συμβολίζουν την άστατη και διπλή ζωή που έκανε το παιδί του λαού κατά καιρούς. Η ανακατωσιά, άλλωστε, είναι κάτι που πρέπει να κάνεις όταν θες να βρεις τον εαυτό σου.


4.” Όσα περισσότερα δίνεις τόσο περισσότερα παίρνεις”
Απλά όμορφα και ωραία, χωρίς ορθογραφικά λάθη. Ίσως να λείπουν κάποια κόμματα ή μια άνω και κάτω τελεία δεν είναι της ώρας. Το μαύρο φόντο είναι ξεκάθαρη μνεία στην μαύρη ζωή που έκανε παλιά ο ήρωας μας Χριστόφορος Τορναρίτης.


5. “Ο μικρός τυμπανιστής”
Καθαρή αναφορά στο γνωστό λαϊκό άσμα των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα στον στίχο:

Μες στη νύχτα παιδί μοναχό,

τι δώρο να σου φέρω, που `μαι φτωχό
φέρνω το τύμπανο που μόνο κρατώ
τα κάλαντα να ψάλλω για το Χριστό(φορό)
ραπαπαμπαμ ραπαπαμπαμ ραπαπαμπαμ

Το ότι ο μικρός ήρωας είναι βαμμένος με μαύρο φούμο συμβολίζει το βούρκο που έλουζε τον Χριστόφορο πριν αποφασίσει να κάνει στροφή 360 μοιρών στη ζωή του.


6. “Η αγάπη του κόσμου”
Ως γνήσιο παιδί του λαού ο Χριστόφορος αγαπήθηκε και διώχθηκε από τον κόσμο πολλές φορές στη ζωή του ως ένας μοντέρνος ιερομάρτυρας, ως ένας σύγχρονος Δον Κιχώτης.


7. “Ο Τραγουδιστής”
Στα πρώτα του βήματα σαν τραγουδιστής και πρώτο τραπέζι-πίστα, ο Χριστόφορος μας δείχνει πως αν θέλεις πραγματικά κάτι πάρα πολύ, και έχεις τα λεφτά, όλο το σύμπαν συνωμοτεί να το αποκτήσεις.


8. “Belly-dancing”
Μια όμορφη κοπέλα χορεύει belly-dancing στον χαμογελαστό Χριστόφορο ενώ στο μπούστο της βλέπουμε χαρτονομίσματα. Η εικόνα μιλάει από μόνη της. Ο έρωτας περνάει από το στομάχι.


9. “Άνοιγμα Σαμπάνιας με έγχρωμη κυρία”
Ένα σκοτεινό πλάνο που απεικονίζει τον πλούσιο άντρα να ανοίγει σαμπάνια πολυτελείας στο πλάι μιας όμορφης γυναίκας με Αφρικανική καταγωγή δίνει σαφές νόημα πως ο Χριστόφορος δεν είναι ρατσιστής αλλά ανθρωπιστής και πάνω απ’ όλα αλτρουιστής.


10. “Ο άνθρωπος που ζούσε στην σκιά”
Μια φιγούρα ενός άντρα ξεπροβάλει από την σκιά μέσα από αυτοκίνητο πολυτελείας. Αν ζεις στις σκιές γίνεσαι ο ίδιος σκιά. 


11. “Όταν κάποια μέρα φύγω…”
Εδώ ο Χριστόφορος αναφέρεται ξεκάθαρα στον θάνατο σαν μορφή κάθαρσης και εύχεται να τον θυμούνται τα παιδιά τους για τις πράξεις του και όχι για τα λεφτά του γιατί ως γνωστό τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία κι αν ευτυχία είναι αυτό σε περιμένουμε να ‘ρθεις.


12. “Ορθογραφικά Λάθη”
Για να είναι κανείς τέλειος πρέπει να εμπεριέχεται και από λάθη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση οι λέξεις “έπαιρναι” και το “χλιδάτι” δεν γράφτηκαν λάθος κατά τύχη αλλά επίτηδες για να μας δείξουν πως όλοι μας κάνουμε λάθη, ακόμα και ο Χριστόφορος.


13. “Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια”
Με ένα απόκομμα  αγγλικής εφημερίδας που μιλάει για το πως μπαίνουν στην Κύπρο τα λαθραία τσιγάρα ο Χριστόφορος μας δείχνει για το που ήταν και πως βρήκε την ευτυχία μέσα του. 


14. “Οι Τρεις Φίλοι”
Τρεις φίλοι περπατάνε στα σκοτεινά. Οι συμβολισμοί πολλοί. Από την Αγία Τρίαδα, στους Τρεις Σωματοφύλακες, στους Δυο ο Τρίτος Δεν Χωράει. Διαλέγεις και παίρνεις.


15. “Διαβάζοντας για τη ζωή”
Πολλοί προτιμούν να διαβάζουν βιβλία με εικόνες γιατί ως γνωστό μια είκόνα είναι 1000 λέξεις και όταν βλέπεις την εικόνα από πολύ κοντά σαν τον Χριστόφορο οι λέξεις αυτές μένουν μαζί σου.


16. “Κρυμμένα μηνύματα”
Με έξυπνο τρόπο ο Χριστόφορος “κρύβει” το σχόλιο που τον παρακινεί να μιλήσει για τα καπνικά. Το μήνυμα δεν διαβάζεται εύκολα αλλά αν το διαβάσεις θα σε αλλάξει…


17. “Μεγάλος Άνθρωπος”
Τι χαρακτηρίζει τον μεγάλο άνθρωπο; Το ύψος, η ηλικία, τα λεφτά, το αυτοκίνητο, το μήκος του πέους του; Τίποτα απ’ όλα αυτά, φτάνει να είναι άνθρωπος.


18. “Ζωοφιλία”
Η επαφή με τα ζώα μας φέρνει πιο κοντά στα πρωτόγονα ένστικτά μας γιατί κι εμείς ζώα είμαστε


19. “Το βλέμμα”
Ίσως η πιο σημαντική στιγμή του βίντεο. Η στιγμή που ο Χριστόφορος δεν βλέπει το γυαλί αλλά φαίνεται να συνειδητοποιεί που έκανε (πρόκειται για παλιά φωτογραφία) ήταν απλά μια πλάνη. Ίσως η στιγμή που αποφάσισε να κάνει στροφή 360 μοιρών στη ζωή του. 


20. “ΜΠΟΡΕΙΣ”
Η λεζάντα από εκπομπή με καλεσμένο τον Χριστόφορο μιλάει από μόνη της.

Απολαύστε αυτούσιο το βίντεο:

ΠΑΦΟΣ: ΦΑΡΣΕΡ ΒΑΝΔΑΛΙΣΕ ΤΗΝ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΙΔΑ «PAFOS2017»

Απεργία: Χωρίς τραμ θα παραμείνει και μετά τη Παρασκευή η Λευκωσία