in

10 + 1 πράγματα που αν είσαι τυχερός βρίσκεις μόνο στην Πάφο

Ανακαλύπτω την Πάφο! Η πόλη της Πάφου έχει μιαν αξιόλογη ιστορία 2.300 χρόνων, μέσα από την οποία απέκτησε μια σπάνια πολιτιστική κληρονομιά και βέβαια μιαν εξέχουσα θέση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου…Πιό κάτω παρουσιάζουμε 10 + 1 πράγματα που είτε τα βρίσκεις μόνο στην Πάφο είτε ξεκίνησαν απο την Πάφο για να εξαπλωθούν ανα το παγκόσμιο…! 

1. Ρέσι: Το ρέσιν είναι παραδοσιακό κυπριακό έδεσμα από σιτάρι μαγειρεμένο σε ζωμό κρέατος σαν πιλάφι. Το ρέσιν προσφερέται στους πολυπληθείς προσκεκλημένους κατά το φαγοπότι και την διασκέδαση που ακολουθεί την τελετή του γάμου ακόμα και σήμερα. Συνηθίζεται να παίρνεις τζιαι μια τσεντούα για το σπίτι

 2. Κουφέτα Αμυγδάλου: Τα Κουφέτα αμυγδάλου Γεροσκήπου είναι καβουρδισμένα επιζαχαρωμένα αμύγδαλα και παράγονται στο Δήμο Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου. Για να γλυκάνει το γόντιν σου

 3. Πίττα Παφίτικη: “Παφίτικη πίτα” είναι η παραδοσιακή κυπριακή πίτα με την οποία σερβίρεται το κεμπάπ (σουβλάκι). Άν δεν έφαες μίξ σε παφίτικη πίττα εν έφαες σουβλάκια!

4. Πίσσα Παφίτικη: Η Παφίτικη πίσσα (ή τρεμιθόπισσα) παρασκευάζεται από τη ρητίνη του τρέμιθου ή τρήμιθου (Pistacia terebinthus ή Pistacia atlantica, subsp. Cypricola). Είναι σκληρή με έντονη χαρακτηριστική γεύση ρητίνης. Για να σου φύει το σφράγισμα!

 

5. Αγγούρι της Χλώρακας: Τα αγγούρια της Χλώρακας έγιναν πασίγνωστα πρώτα ανά την Κύπρο και ύστερα ανά την Ευρώπη καθώς και άλλες χώρες, την δεκαετία του 1960 Ήταν το είδος του μεγάλου αγγουριού της αυλακιάς. Τα αγγούρια της Χλώρακας τους παλαιότερους καιρούς ήταν μεγάλα σε μέγεθος, και στραβά. Μια φορά, την εποχή εκείνη πωλήθηκε στην αστρονομική τιμή των δυόμιση λιρών η οκά και το έγραψε πρωτοσέλιδα σαν κύρια είδηση με μεγάλα κόκκινα γράμματα η Παγκύπριας εμβέλειας και μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα, «Τελευταία ωρα». Έσιει αγγούριν της Χλώρακας ρε κοπέλλια!!!

6. Κυπριακή Τουλίπα: Tulipa Cypria Τουλίπα η Κυπριακή Πολυετής, βολβώδης, όρθια πόα. Έχει μόνο ένα άνθος στην κορυφή του βλαστού που μπορείτε να το απολαύσετε στον Ακάμα. Mόνο πάρτε τα σκουπίθκια σας μαζί σας χτηνά!

7. Πασκές: Πασχαλινή πίτα με γέμιση.Η γέμισή τους αποτελείται από μικρά κομμάτια τηγανισμένου κρέατος, αρνιού ή εριφιού, με κανέλα, πιπέρι και κρεμμύδια, ανακατεμένου με «φουκό» (γέμιση) των «φλαούνων» Oύλα’ο μέλιν λαλώ σου!

 

8. Λουκούμια Γεροσκήπου: Το λουκούμι είναι κυπριακό παραδοσιακό γλύκισμα, γνωστό και ως λίζον και για έναν σχεδόν αιώνα προσφερέται ως κεραστικό στα καφενεία της υπαίθρου και στα σπίτια. Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.

 

9. Χελώνα Καρέττα Καρέττα: Δύο είδη θαλάσσιων χελωνών αναπαράγονται στις παραλίες της Κύπρου, η Πράσινη Χελώνα (Chelonia mydas) και η Καρέττα Καρέττα (Caretta caretta). Και τα δύο είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση Η Καρέττα γεννά , στις παραλίες της Λάρας/Τοξεύτρας, αλλά οι κύριες παραλίες αναπαραγωγής της είναι αυτές της Πόλης/Λίμνης στον Κόλπο Χρυσοχούς. Save the Turtles ρε αλήτες

 

10. Το Αγρινό: To αγρινό (Ovis orientalis ophion) είναι το μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό και ενδημικό είδος της Κύπρου, και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της πανίδας του νησιού. Αποτελεί το στολίδι του κυπριακού δάσους και το καμάρι των Κυπρίων. Υπήρξε το έμβλημα των Κυπριακών Αερογραμμών και γι’αυτό κρύβεται στα δάση

Βonus. Κενταύρεια η Ακαμαντίς: (Centaurea Akamantis) Χαρακτηριστικό φυτό της Κύπρου που βρίσκεται μόνο σε μια περιοχή της Κύπρου, τον Ακάμα. Αυτό δηλώνει και το όνομά του. Είναι πολύ σπάνιο φυτό και δεν είναι και τόσο εύκολο να το δείτε γιατί θα πρέπει να σκαρφαλώσετε σε σχισμές βράχων. Το θετικό είναι ότι μένει ανθισμένο ένα μεγάλο μέρος του χρόνου, από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

0

Comments

0 comments

Κωνσταντίνος Αργυρός: Γίνεται Κύπριος  και αλλάζει όνομα και επίθετο

Ο Μόρφου Νεόφυτος είναι ΚΑΙ καλοφωνάρης (VIDEO)