in , ,

Γιατί βουλιάζει η Πέτρα του Ρωμιου;

Η σύντομη απάντηση είναι λόγω του βάρους της ίδιας της πέτρας, αλλά και της κλιματικής κρίσης. Ο μεγάλος βράχος υποχωρεί κατά ένα-δύο πόντους τον χρόνο.

Σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία μεταφέρει σε δημοσίευμά της Επιτροπής Γεωλογίας του Υφυπουργείου Φυσικών Πόρων, το υπερβολικό βάρος της Πέτρας του Ρωμιού σε συνδυασμό με τον ανεξέλεγκτο τουρισμό αυξάνει τον κίνδυνο για εξαφανιση, μια απειλή που μεγαλώνει ανάλογα με τη στάθμη της θάλασσας.

Η Πέτρα μπορεί να μην ενδίδει πεισματικά στην κοινωνική ανάπτυξη, αλλά ενδίδει κάτα ένα με δύο πόντους τον χρόνο στη θάλασσα. Δεν βουλιάζει όμως όλη η Πέτρα ομοιόμορφα: κάποιες παρακειμενες πετρες της το κάνουν με διπλάσιο ρυθμό.

Το γεγονός ότι η Πέτρα βουλιάζει επιδεινώνει πολύ τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία επιταχύνεται με ρυθμό περίπου διπλάσιο του παγκόσμιου μέσου όρου, εξαιτίας της τήξης των παγετώνων και της διαστολής του θαλάσσιου νερού λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης.

Τα νερά που βρέχουν το Μεγάλο Ροτσο απο οπου αναδύθηκε η θεά της ομορφιάς έχουν αυξηθεί κατά περίπου 22 εκατοστά από το 1950 και οι μεγάλες πλημμύρες από καταιγίδες θα μπορούσαν να είναι έως και τέσσερις φορές πιο συχνές από ό,τι σήμερα μέχρι το τέλος του αιώνα, λόγω του συνδυασμού της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και των τυφώνων, που ενισχύονται από την κλιματική αλλαγή.

«Ο συμπυκνωμένος τουρισμός 1,4 εκατομμυρίων ανθρώπων που επισκέπτονται ετησίως την Πέτρα  επιταχύνει την βύθιση» γράφουν οι συντάκτες μιας νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cyprus Future. Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Πέτρα είναι οι ίδιοι που θα αντιμετωπίσουν και πολλές άλλες φυσικές ομορφιές σε όλο το νησί, όσο η κλιματική και η τουριστική κρίση βαθαίνει.

«Ο συνδυασμός τεκτονικών και ανθρωπογενών καθιζήσεων, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και αύξησης της έντασης των τυφώνων συνεπάγεται ένα επιταχυνόμενο πρόβλημα κατά μήκος των παράκτιων και παραποτάμιων περιοχών» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο επιβαρυντικός παράγοντας, όμως, της Πέτρας του Ρωμιού είναι ο τεράστιος της όγκος. Οι ερευνητές υπολόγισαν ζυγίζει περίπου 761.000 κιλά χωρίς τα κόκκαλα, που ισοδυναμεί περίπου με το βάρος 140 εκατομμυρίων ελεφάντων.

Αυτό το τεράστιο βάρος πιέζει προς τα κάτω ένα συνονθύλευμα διαφορετικών υλικών που βρίσκονται στο έδαφος της Πέτρας του Ρωμιού. Ενώ πολλές από τις παρακέιμενες πέτρες βρίσκονται πάνω σε συμπαγές υπόβαθρο, όπως σχιστόλιθο, κάποια άλλα στέκουν σε ένα μείγμα από άμμο και άργιλο.

Το βάρος τους προσθέτει στο φαινόμενο βύθισης, που συμβαίνει ούτως ή άλλως με φυσικό τρόπο κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της ανατολικής ακτής της Κύπρου, καθώς η γη αντιδρά στην υποχώρηση των τεράστιων παγετώνων.

«Δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να πανικοβληθούμε άμεσα, ωστόσο αυτή η συνεχιζόμενη διαδικασία αυξάνει τον κίνδυνο πλημμύρας» δήλωσε, ο Δρ. Στέφανος Ογκόλιθος, γεωφυσικός στο Γεωλογικό Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής, ο οποίος ηγήθηκε της νέας έρευνας.

«Oσο πιο μαλακό είναι το έδαφος, τόσο μεγαλύτερη συμπίεση υπάρχει από τα κτίρια. Δεν ήταν λάθος η τοποθέτηση της Πέτρας του Ρωμιού στην εν λόγω περιοχή, αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε φορά που περπατάς εκεί, πιέζεις το έδαφος λίγο περισσότερο» προσέθεσε.

Ο Δρ. Ογκόλιθος δήλωσε ότι η Πάφος και άλλες παράκτιες πόλεις «πρέπει να αρχίσουν να σχεδιάζουν κάτι γι’ αυτό. Εάν έχουμε επανειλημμένη έκθεση στο θαλασσινό νερό, μπορεί να διαβρωθεί η πουρόπετρα και να αποσταθεροποιηθούν οι πέτρες, κάτι που σαφώς δεν θέλει κανείς. Οι πλημμύρες σκοτώνουν και τον φυσικό μας πλούτο, και αυτός είναι, ίσως, η κυριότερος λόγος ανησυχίας».

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έρχεται στον Φέγγαρο!

Caterpillar: Νέος brand ambassador ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος