in

Ανοιχτή επιστολή στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αργάκας από ένα Χελωνάκι.

Γεια σας,

Ονομάζομαι Καρέτας Μιχαήλ και γεννήθηκα πριν λίγο καιρό στις ακτές της Κύπρου άρα νομίζω έχω και εγώ το δικαίωμα να ονομάζομαι Κυπραίος/Κύπριος όπως θέλετε πείτε με. Μπορεί να μην έχω εκατομμύρια ώστε να αγοράσω μεγάλο σπίτι ώστε να αποκτήσω τα επίσημα έγγραφα της δημοκρατίας και πολλοί από εσάς να κάνουν τα χατίρια μου, αλλά το δικό μου σπίτι που είναι μια φωλιά πάνω στην παραλία- την οποία εσείς του Δημοτικού Συμβουλίου της Αργάκας αμφισβητείτε την ύπαρξη και εχτές προσπαθούσατε να καταστρέψετε- έγινε σήμα κατατεθέν για την Κυπριακή Δημοκρατία ανά το παγκόσμιο. Θετικό σήμα. Έμβλημα. Από τα λίγα βλέπετε που έχει να επιδείξει αυτός ο τόπος. Και εσείς εκεί.

Ατού να μας εξαφανίσετε.

Ναι να μας εξαφανίσετε. Γιατί αν δεν είχατε τέτοιες προθέσεις δεν θα απαιτούσατε μόλις χτες  να διανοιχτούν όλες οι φωλιές. Μην μου πείτε ότι δεν ξέρετε ότι με το άνοιγμα των φωλιών αμέσως καταστρέφονται μαζί και τα αβγά που υπάρχουν εντός. Είναι δυνατόν που να μην το ξέρατε;  Μπα δεν το πιστεύω.

Όμως γιατί τα κάνετε όλα αυτά; Για να σπείρετε ακόμα λίγα κρεβατάκια και ομπρέλες όπως αυτά που παρανόμως έχετε ήδη βάλει; Για να κερδίσετε ακόμα λίγα λεφτά; Για να τα κάνετε τι;  Ή μήπως έχετε κατά νου εκεί που είναι τώρα το δικό μου σπίτι να χτιστούν εκείνα τα μεγάλα σπίτια που είπα προηγουμένως; Είναι άραγε αυτό που θέλετε; Έτσι καταλαβαίνετε την ανάπτυξη εσείς;

Να σας υπενθυμίσω πως οι θαλάσσιες χελώνες και τα αβγά τους προστατεύονται στην Κύπρο από το 1971 με βάση τον περί Αλιείας Νόμο (ΚΕΦ. 135) και Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 273/90).  Να σας πω επίσης ότι Στην περιοχή της Μεσόγειου οι πράσινες χελώνες γεννούν σχεδόν αποκλειστικά στην Κύπρο και την Τουρκία, και το κράτος μέσω του Τμήματος Αλιείας καλεί με πολλή θέρμη οποιοδήποτε πολίτη να παρακολουθήσει τον εντοπισμό φωλιών, καθώς και την καταγραφή και διαδικασία ανοίγματος φωλιών, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας των θαλάσσιων χελωνών.

Αλλά όπως αντιλαμβάνομαι όλα αυτά για εσάς δεν σημαίνουν το παραμικρό. Ούτε καν το θαύμα της ωοτοκίας και επώασης των θαλάσσιων χελωνών. Γιατί αν σήμαινε έστω και κάτι, αγαπητέ κοινοτάρχα μου, δεν θα είχατε αυτή την συμπεριφορά και μάλιστα ενώπιον του εκπροσώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης και συγκεκριμένα της Μόνιμης Επιτροπής της Σύμβασης της Βέρνης για τη Διατήρηση της Ευρωπαϊκής Άγριας Ζωής και των Φυσικών Οικοτόπων, καθώς και ομάδας ξένων εμπειρογνωμόνων που βρίσκεται στην Κύπρο για να παρακολουθήσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα προστασίας των θαλασσίων χελωνών που υλοποιείται στην Κύπρο, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπη.

Με άλλα λόγια δεν θα προσπαθούσατε να μας κάμετε ρεζίλι διεθνώς για κάτι πού όλος ο κόσμος μιλά με απόλυτο σεβασμό και περηφάνια.

Το μόνο που εύχομαι είναι να επικρατήσουν οι δυνάμεις της σωφροσύνης και της λογικής και να γίνει απ’όλους αντιληπτό ότι οι  θαλάσσιες χελώνες αποτελούν ευλογία τόσο για την Κύπρο όσο και για την βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής.

Επίσης κάποτε πρέπει να καταλάβετε όλοι εσείς οι δίποδοι άνθρωποι ότι ο πλανήτης δεν σας ανήκει και όπως έχετε δικαίωμα στην ζωή έτσι έχουμε και εμείς.

Καλό Καλοκαίρι Κοινοτάρχα μου και καλά μπάνια.

ΥΓ: Να πίνετε πολλά υγρά.

Συνελήφθη Τουρκοκύπριος για… τηλεφωνικές φάρσες στον Αβέρωφ Νεοφύτου

Αποκαλυπτικό: Χωρίς air condition o φετινός Φέγγαρος.